Acasa Legal 3 modificări fiscale care vizează salariile și care ar putea intra în vigoare la anul

3 modificări fiscale care vizează salariile și care ar putea intra în vigoare la anul

7 min citire
0
0
569

Guvernul a anunțat că de la 1 ianuarie anul viitor ar putea intra în vigoare unele schimbări legate de impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Deși toate aceste schimbări nu sunt încă o certitudine și unele dintre ele au fost primite cu scepticism de mediul privat, Guvernul pare să marșeze în continuare pe ele, urmând să se materializeze odată cu intrarea în anul 2018. Printre ele regăsim propunerea de mutare a unor contribuții de la angajator la angajat, dar și modificări cu privire la impozitul pe venit. Iată care sunt aceste modificări și ce vor însemna ele pentru angajați și pentru angajatori:

  1. Cota impozitului pe venit va fi mai mică

Cota impozitului pe venit, cea care în prezent este de 16%, va fi micșorată până la 10% de la 1 ianuarie 2018. Este vorba despre o măsură prevazută în programul de guvernare PSD pentru perioada 2017-2020 și confirmată în mai multe rânduri de reprezentanți ai Guvernului și ai coaliției de guvernare.

Veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu prima zi a noului an nu vor mai fi impozitate. Se va elimina și impozitul pe dividende pentru microîntreprinderi și pentru dividendele date între persoanele juridice române. Aceste două cazuri se adaugă la situațiile în care nu se plătește impozit pe venit deja în vigoare.

  1. Scade numărul contribuțiilor sociale

De la 1 ianuarie 2018 urmează să scadă și numărul contribuțiilor sociale de la șase la două. Așadar, ar urma să se plătească doar contribuția la sănătate și contribuția la pensii și vor dispărea contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale, contribuția la șomaj și contribuția la creanțe salariale.

Odată cu scăderea numărului contribuțiilor sociale, se are în vedere și scăderea valorii lor cu patru puncte procentuale, de la 39,25% la 35%. Aceste 35 de procente vor fi reprezentate de maximum 25% pentru pensii și de 10% pentru sănătate.

  1. Mutarea CAS şi CASS de la angajator la angajat

Cele două contribuții sociale rămase – contribuția la asigurările sociale (CAS) și cea la asigurările sociale de sănătate (CASS) vor fi mutate în sarcina angajatului, dar plătite în continuare de către angajator. Este și cea mai controversată schimbare propusă de Guvern, deoarece ar genera mai multe schimbări în ceea ce privește salariile românilor. Mai exact, salariul brut de astăzi va suporta o povară fiscală mai mare, salariul net se va micșora, iar pentru ca salariații să obțină același venit de până acum, angajatorul ar trebui să crească salariul brut.

În prezent, aceste contribuții sunt suportate și de angajat și de angajator, însă de la 1 ianuarie vor fi transferate integral salariaților. Acum, la pensii se plătesc 10,5% de către salariat și 15,8% de către angajator, iar la sănătate se plătesc 5,5% de către salariat și 5,2% de către angajator. Pentru anul viitor toate acestea vor trece în sarcina angajatului și vor fi mai mici, astfel încât salariatul va plăti 35% din salariu pentru CAS și CASS. Pentru a se asigura că salariile nu vor scădea, ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul va introduce o „măsură tranzitorie care va obliga angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut. Va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut”.

Este bine de știut, însă, că niciuna dintre aceste măsuri nu este încă una sigură. Aceste prevederi se află în programul de guvernare, însă nu este o certitudine intrarea lor în vigoare peste trei luni.
Sursa foto: ESB Professional/Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…