Cele mai multe persoane se așteaptă ca o viața profesională activă să le ajute să-și mențină greutatea, însă, potrivit celui mai recent studiu eJobs, 2 din 3 angajați spun că s-au îngrășat în ultimul an. Respondenții la sondaj menționează lipsa sportului, oboseala și mesele neregulate printre motivele principale responsabile de creșterea în greutate.
Astfel, pentru cei 66% dintre participanții la sondaj care au spus că s-au îngrășat în ultimul an, lipsa practicării unui sport este considerată cauza principală, 85% dintre aceștia enunțând acest factor.
Aproape jumătate (48%) dintre cei care s-au îngrășat în ultimul an au luat în plus 5 kg, 38% au luat între 5 și 10 kg, iar restul de 14% au acumulat peste 10 kg.
Un procent de 58% dintre participanții la sondaj au recunoscut că nu au fost la sală sau nu au practicat niciun sport în ultimele 6 luni, fiind prea obosiți sau neavând timp.
Cei care spun că practică regulat sportul se află și în grupul respondenților care și-au menținut greutatea: 29% merg la sală sau fac sport cel puțin o dată pe săptămână.
În topul motivelor din cauza cărora angajații au acumulat kilograme în plus se mai regăsesc oboseala și mesele neregulate, acestea fiind alese de circa 70% dintre respondenți ca fiind vinovate într-o proporție mare și foarte mare de acest aspect.
Majoritatea persoanelor care s-au îngrășat mănâncă pe fond de stres, consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi și se culcă după ora 23:00
75% dintre cei chestionați consumă carbohidrați cel puțin o dată pe zi (pâine covrigi, paste, cartofi, dulciuri etc.), iar aproape jumătate dintre participanții la studiu consideră că snack-urile se numără printre factorii care cauzează creșterea în greutate.
Astfel, dintre cei care declară că s-au îngrășat în ultimul an, jumătate (49%) consumă produse care conțin făină și zahăr de câteva ori pe zi.
Potrivit studiului, 61% dintre cei care au crescut în greutate merg la somn după ora 23:00.
În același timp, grupul persoanelor care si-au mentinut greutatea are cea mai mare pondere (50%) pentru categoria celor care merg la somn devreme, până în ora 23:00.
13,4 lei este media costului pentru masa de prânz a angajaților români
2 din 10 participanți (19%) la sondaj obișnuiesc să sară peste masa de prânz în zilele de lucru, 37% dintre ei iau prânzul pe birou, o altă treime (32%) mănâncă în sala de mese și doar 10% ies la cantină/restaurant.
Mai puțin de jumătate (43%) dintre cei chestionați își aduc pachet de acasă pentru masa de prânz. O treime (29%) obișnuiește să își cumpere mâncare gătita de la cantină/restaurant, 15% preferă snack-urile, iar 11% mâncare de tip fast-food sau pizza.
Majoritatea (75%) respondenților alocă sub 15 lei pentru masa de prânz. O treime (32%) alocă sub 10 lei, 43% – cheltuie între 10 și 15 lei, 19% – între 15 și 20 de lei și doar 6% obișnuiesc să dea pentru prânz peste 20 de lei.
Sondajul a fost realizat în perioada mai-iunie 2017 pe un eșantion de 1.516 de persoane active profesional. Majoritatea (64%) au între 26 și 45 de ani, 19% având poziție de management sau sunt antreprenori, iar 73% au studii superioare. O tremie dintre respondenți sunt din București, iar domeniile de activitate cu cele mai mari ponderi sunt Contabilitate/Finanțe, Bănci, Client Service, Administrație, Secretariat și Vânzări.