Acasa Agenda HR Cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii opt ani

Cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii opt ani

9 min citire
0
0
666

de Atena Enea

Cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii opt ani se prognozează în trim. I/2017, potrivit angajatorilor români. Ei raportează o Previziune Netă de Angajare de +15% pentru perioada ianuarie – martie 2017, potrivit Studiului ManpowerGroup, privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. 19% dintre cei 625 de angajatori din România intervievați prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. Intențiile de angajare se consolidează atât comparativ cu trimestrul IV, cât și comparativ cu trimestrul I/2016 cu 3, respectiv 5 puncte procentuale.

„Angajatorii au continuat să fie optimiști vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele șase trimestre, ceea ce denotă o piață a muncii alertă, de un dinamism susținut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției pentru angajați, pe o piață care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil să vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

În opt din 10 sectoare de activitate este nevoie de mai mulţi angajaţi

Este de așteptat ca în intervalul ianuarie – martie 2017 numărul total de angajați să crească în opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate și în șapte din cele opt regiuni ale țării. Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare formulează și de această dată cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, Previziunea Netă de Angajare de +33% consolidându-se cu 1 punct procentual comparativ cu trimestrul IV/2014 și cu 13 puncte procentuale comparativ cu trim. I/2016, cea mai semnificativă îmbunătățire de la an la an raportată în această ediție a studiului. Pe de altă parte, intențiile de angajare în sectorul Industrie extractivă slăbesc considerabil, atât comparativ cu anul anterior, cât și comparativ cu trim. IV/2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trim. II/2012 până în prezent. Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze raportează o Previziune Netă de Angajare negativă, valoarea de -2% fiind totuși mai puternică față de cea raportată pentru trim. IV/2016 cu 10 puncte procentuale, iar față de cea raportată în trim. I/2016 cu 2 puncte procentuale. Oportunitățile de angajare vor fi însă favorabile în celelalte sectoare, îndeosebi în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent.

Climat favorabil angajărilor în șapte din cele opt regiuni ale țării

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat favorabil angajărilor în șapte din cele opt regiuni ale țării, în special în regiunea Vest. Previziunea Netă de Angajare de +22% raportată de angajatorii din regiune este cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, îmbunătățindu-se considerabil atât față de trim. IV/2016, cât și față de trim. I/2016, cu 12, respectiv 11 puncte procentuale. Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă să fie optimiști, Previziunea Netă de Angajare de +16% rămânând stabilă comparativ cu trim. IV/2016 și îmbunătățindu-se în raport cu primul trimestru al lui 2016 cu 4 puncte procentuale. Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o Previziune Netă de Angajare de +16%, care se îmbunătățește față de trimestrul IV cu 10 puncte procentuale, iar față de primul trimestru din 2016 cu 8 puncte procentuale. În regiunea Sud-Vest însă, intențiile de angajare slăbesc abrupt comparativ cu trim I/2016, Previziunea Netă de Angajare fiind de -5%, cea mai puțin optimistă și singura negativă din țară, cu 1 punct procentual mai slabă decât în ultimul trimestru și cu 16 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul ianuarie – martie 2016.

Perspectivele de angajare din trim. I/2017 sunt optimiste indiferent de dimensiunea organizației. Încrederea este cel mai larg răspândită printre organizațiile mari, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la +26%, cea mai puternică din ultimii nouă ani (din trim. II/2008). Încrederea crește, atât față de trimestrul anterior, cât și față de 2016, și în rândul angajatorilor din organizațiile micro și al celor din organizațiile mijlocii, care raportează pentru trimestrul I/2017 Previziuni de +10%, respectiv +14%, dar slăbește ușor atât față de trim. IV/2016 cât și față de trim. I/2016 în cazul organizațiilor mici, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de angajare de +6%.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…