Conform Indicelui Forței de Muncă de Contingență (IFMC), care măsoară și urmărește forța de muncă de contingență din punct de vedere al disponibilității, eficienței costurilor de utilizare, al productivității și al cadrului de reglementare, în 2015 cea mai favorabilă piață este cea din Noua Zeelandă, urmată de piețele din SUA și Canada. În topul celor mai favorabile piețe urmează Hong Kong și Israel.
În clasamentul general, România se situează pe poziția 66 din cele 75 de țări analizate, în scădere față de poziția 54 de anul trecut, pe fondul unui punctaj scăzut la categoria disponibilitate a forței de muncă de contingență. Raportul este realizat de ManpowerGroup Solutions, companie specializată în soluții de externalizate a resurselor umane, parte a ManpowerGroup.
În clasamentul categoriei disponibilitate, care în 2015 accentuează ponderea vorbitorilor de limbă engleză și a persoanelor cu studii superioare (terțiare), dar ia în considerare dimensiunea efectivă a forței de muncă, țara noastră ocupă locul 39 în lume și se plasează printre ultimele 5 din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). România este dezavantajată de un procent relativ scăzut al vorbitorilor de engleză (31%, comparativ cu liderul regional Israel, cu 85%).
Punctajul României în Indicele Forței de Muncă de Contingență indică un deficit de talente, pe care angajatorii români l-au semnalat în ultimii ani. În contextul în care „mâna de lucru” este secundară potențialului, competențelor și calificărilor forței de muncă, România are nevoie de un sistem de educație şi de formare continuă, care să dezvolte abilitățile și calificările cerute de angajatori, potrivit reprezentanţilor ManpowerGroup România.
Ţara noastră se poziționează în prima treime a clasamentului comparativ în privința eficienței costurilor (locul 15 în lume) și a productivității forței de muncă de contingență (locul 25), dar pe locul 31 în privința stricteții cadrului de reglementare.