Acasa Planeta HR Organisational Development Strategii de wellbeing pentru un mediu de lucru sănătos

Strategii de wellbeing pentru un mediu de lucru sănătos

17 min citire
0
0
805

În întreaga piață a muncii se vorbește despre bunăstarea angajaților și despre diverse acțiuni sau activități pentru ca aceștia din urmă să fie cât mai eficienți la locul de muncă și nu numai. Pentru a înțelege mai bine cum au fost implementate programele de wellbeing, am invitat-o pe Maria Tătaru, HR Director Beko România, să ne dea câteva exemple și să ne povestească despre strategia Beko:

Într-o lume în care mediul de lucru evoluează rapid, iar competiția pentru atragerea și retenția talentelor de vine tot mai acerbă, companiile sunt nevoite să își adap teze strategiile pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale angajaților. Beko România, un lider pe piața electrocasnicelor, nu face excepție și a reușit să redefinească mediul de lucru printr-o suită de programe inovatoare dedicate bunăstării angajaților.

Aceste inițiative nu doar că sprijină dezvoltarea profesională și personală a angajaților, dar contribuie și la construirea unei culturi organizaționale puternice și incluzive, care valorizează performanța și sta rea de bine a echipei.

STRATEGII DE WELLBEING PENTRU UN MEDIU DE LUCRU SĂNĂTOS DE LA BEKO

Beko România redefinește mediul de lucru printr-o întreagă suită de programe dedicate angajaților. Pe măsură ce angajatorii devin tot mai competitivi în atragerea talentelor, vedem o dezvoltare tot mai accentuată a pachetului de beneficii oferite, corelată cu nivelul aș teptărilor în continuă creștere ale angajaților. În cazul unei organizații lider de piață, precum Beko România, care vizează performanța prin retenție și consolidarea unei echipe puternice, reunind mii de oameni dedicați, înțelegem că un loc de muncă nu mai înseamnă doar salariu și pro- gram de lucru. Astfel, starea de bine și satisfacția an gajaților sunt elemente-cheie în dezvoltarea unei culturi organizaționale puternice, a încrederii în echipă și a sentimentului de apartenență. Acest cadru este realizat prin recunoașterea performanțelor individuale sau colective, precum și printr-un ecosistem complet de programe care furnizează angajaților instrumentele necesare pentru a se dezvolta profesional și personal în echilibru cu viața lor personală.

WELLCARE JOURNEY – GHIDUL ANGAJAȚILOR BEKO ROMÂNIA SPRE UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

Demarat în 2022, WellCare Journey reprezintă aspirația Beko de a sprijini starea de bine a angajaților, încurajându-i să adopte un stil de viață sănătos, prin menținerea echilibrului între viața profesională și cea personală, nutriție și sport. Această inițiativă vine în completarea direcției strategice a companiei, axată pe grija pentru oameni și pentru planetă, pe sustenabilitate, dar și pe tehnologii avansate. WellCare Journey include o componentă online, cât și una offline.

Prin intermediul acestora, angajații au acces la o platformă online în care există o bază de resurse variate necesare pentru a-i susține în această direcție. Pe lângă materialele care adresează componenta de dezvoltare personală, în platformă se găsesc inclusiv su gestii de activități creative ce pot fi desfășurate alături de membrii familiei, articole și rețete practice despre o ali mentație sănătoasă, dar și materiale Do it Yourself (DIY) sau dedicate activităților sportive.

Totodată, platforma a integrat și un program de recompensare, prin care angajații pot acumula puncte pe care le pot transforma apoi în obiecte de wellness. În același timp, componenta offline se transpune în practică prin sesiuni periodice cu angajații, pilonii prin cipali ai strategiei noastre de wellbeing. Astfel, organi zăm workshopuri de dezvoltare personală, competiții sportive, ateliere creative, acțiuni de CSR și recreație.

Printre aceste activități sunt incluse și sesiuni de masaj, seminarii pe diverse teme, organizarea Wellbeing Week, concursuri de gătit pentru părinți și copii, Christmas Tree Challenge sau Calendarul provocărilor zilnice. WellCare Journey este un program continuu, pe care îl extindem și îmbunătățim în fiecare an pe baza feedbackului și a sugestiilor primite de la colegii noștri. Programul s-a dovedit a fi un succes, având participarea integrală a tuturor colegilor PC users și a peste 1.500 de utilizatori din shop-floor.

SAFETY MONTH – AMPLIFICAREA ASUMĂRII SIGURANȚEI LA LOCUL DE MUNCĂ

Proiectul Safety Month s-a conturat în anul 2020, în pli nă perioadă pandemică, atunci când sănătatea și securitatea la locul de muncă au atins cel mai înalt nivel de importanță pentru Beko România și cei peste 4.000 de angajați. De atunci, proiectul a devenit o tradiție anuală desfășurată pe parcursul lunii aprilie, având ca scop principal promovarea securității și sănătății în muncă (SSM), un as pect fundamental în cultura organizației noastre.

Ajungând anul acesta la a 5-a ediție, acest proiect structurat pe mai multe direcții (comunicare, consolidare a cunoștințelor și recompensare) include o serie de activități ce contribuie la conștientizarea importanței unui mediu de lucru sigur și sănătos. Principalele obiective sunt îmbunătățirea și consolidarea cunoștințelor în domeniul SSM, promovarea unei culturi a siguranței în rândul angajaților, identificarea corectă a riscurilor, reducerea acestora într-un mod eficient și promovarea comportamentelor-model.

Pentru a asigura o propagare și un engagement ridicate, am integrat și o componentă de gamification care s-a dovedit un real succes. Prin formularele de feedback, 97% dintre colegii înscriși la concursul Safety Month și-au manifestat aprecierea pentru inițiativă, iar 98% vor recomanda și altor colegi să participe în viitor. Aceste procente reflectă succesul proiectului, însă cel mai important efect a fost încheierea anilor 2022 și 2023 cu zero accidente de muncă, o performanță ce continuă și în momentul de față.

WOMEN COMMUNITY BY BEKO ROMÂNIA – UN SPRIJIN CONTINUU PENTRU EGALITATEA DE GEN

Women Community este prima inițiativă de amploare a companiei, care își propune implementarea de măsu- ri concrete pentru a susține femeile din cadrul Beko România să își atingă potențialul maxim. Focusul proiectelor pe care le desfășurăm în cadrul acestui program este aliniat cu nevoile identificate, precum creșterea gradului de conștientizare privind disparitatea de gen și construirea unei comunități de femei care se sprijină reciproc, inclusiv în zona de leadership.

Numărul de membre al comunității crește permanent, iar acest lucru ne bucură foarte mult, deoarece ne oferă posibilitatea de a desfășura mai multe acțiuni de impact. Funcționând ca un grup de lucru care dezvoltă proiecte și acțiuni pentru toate colegele din organizație, succesul proiectelor comunității poate fi analizat pe baza mai multor indicatori-cheie, însă cel mai relevant aspect pentru comunitate considerăm că este rata de creștere a numărului de femei în poziții de conducere. Comparând situația de la începutul anului 2021 cu cea de la finalul anului 2023, am observat o creștere cu 2,7% a femeilor în funcții de management.

DOCEBO – DEZVOLTARE PROFESIONALĂ PRIN ADOPTAREA DE SOLUȚII DIGITALE

Specializată în sistemul de management al învățării, Docebo este una dintre cele mai cunoscute platforme la nivel mondial. În prezent ne oferă o modalitate de învățare scalabilă și personalizată, stimulând productivitatea, par ticiparea și dezvoltarea angajaților blue collar. Platforma folosește tehnologii inovatoare pentru generarea de conți nut, automatizare și analize, susținute de cele mai avansate capabilități de inteligență artificială din industrie. Astfel concepem și gestionăm programe care asigură o instruire customizată și ne permit să măsurăm eficient impactul.

Din martie 2024 și până în prezent, Docebo a servit ca sursă de învățare pentru 815 colegi din toate locațiile, inclusiv unitățile de producție, depozite și service. Plat forma oferă în momentul de față peste 30 de cursuri dedicate pentru dezvoltarea profesională, concepute astfel încât in formațiile să poată fi ușor asimilate.

Fiecare curs include și o componentă de verificare a cunoștințelor la final. Toate aceste programe complexe ale Beko România sunt menite să sprijine starea de bine și dezvoltarea angajaților. Ne focusăm pe continuitate, iar lista de priorități este perma nent adaptată la nevoile, feedbackul și sugestiile colegilor noștri în așa fel încât să rămânem relevanți și să răspundem unor nevoi reale. Prin implementarea unor programe precum WellCare Journey, Safety Month și Women Community, Beko România demonstrează un angajament solid față de bunăstarea și dezvoltarea angajaților săi.

Fiecare inițiativă este concepută pentru a răspunde unor nevoi reale, reflectând o aborda re holistică și personalizată a managementului resurselor umane. Cu ajutorul platformelor de învățare și al diverselor programe de wellbeing, Beko România își propune să rămână un angajator relevant și atractiv, capabil să atragă și să rețină cei mai talentați profesioniști din industrie. Continuând să își adapteze strategiile în funcție de feedbackul angajaților, compania își consolidează poziția de lider și își asigură un viitor prosper, bazat pe colaborare, respect și inovație.

Foto: freepik.com


.

.

Acest material a fost preluat din Revista HR Manager cu numărul 78.

Aici puteți vedea un preview.

Pentru a vă abona, accesați acest link.

.

.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Organisational Development

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…