Acasa Planeta HR Organisational Development Despre schimbările de mentalitate

Despre schimbările de mentalitate

9 min citire
0
0
1,027

Unul dintre principalele obstacole către succes este adesea de natură mentală. Realizarea unei schimbări semnificative în viața cuiva, cum ar fi începerea unei noi afaceri sau asumarea unui nou rol, poate fi incitantă, dar poate fi, de asemenea, riscantă și incertă.

Rata eșecurilor pentru micii antreprenori, start-up-uri și executivi este ridicată, dar mulți oameni supraestimează anumite riscuri și le subestimează pe altele. Pentru a minimiza aceste riscuri, executivii și antreprenorii trebuie să se pregătească mental și emoțional prin schimbarea modului de gândire, sporirea încrederii în sine, construirea unei rețele de sprijin și stabilirea unor obiective clare. Pentru a schimba modul de gândire de la unul orientat către sarcină la unul orientat către sens, oamenii ar trebui să caute – și să găsească – o împlinire în muncă la un nivel mai profund. Luis Velasquez și Amanda Gibson – doi dintre cei mai cunoscuți americani care fac coaching cu mulți CEO ai companiilor din Fortune 500 – ne recomandă folosirea conceptului japonez Ikigai.

Adică să ne punem patru întrebări importante:

• Ce îți place să faci?
• Care îți sunt calitățile?
• Pentru ce anume ai putea fi plătit/ă?
• Ce îi lipsește comunității din care faci (sau vrei să faci) parte?

Iar la intersecția acestor patru întrebări se află cel mai bun punct de pornire pentru cariera noastră. Totuși, este esențial să ne aliniem motivația internă cu realitatea externă și să evităm crearea unei versiuni idealizate a împlinirii bazate pe un context extern care există doar în capul nostru. În plus, efectuarea unei analize interne și externe, precum și experimentarea ne pot ajuta să creăm o viziune cât mai realistă a viitorului nostru profesional. De regulă, atunci când începem un proiect nou sau fructificăm o oportunitate, încrederea în sine este la apogeu. Ne simțim foarte bine în pielea noastră. Dar pe măsură ce trece timpul, este foarte posibil ca îndoielile să-și facă loc în mintea noastră. Și încrederea să scadă. Pentru a ne menține motivația și încrederea în sine la un nivel înalt, este util să ne amintim de capacitățile și realizările noastre și să le folosim pe post de fundație pentru a aborda noi provocări.

Este, de asemenea, important să ținem o evidență a muncii care ne-a adus cea mai mare satisfacție în trecut și să notăm exemplele înainte de a face o schimbare majoră. Pe de-o parte, acestea ne pot oferi informații valoroase despre modul în care ne putem structura tranziția către noua provocare. Pe de altă parte, ne pot face să ne simțim mai bine în zilele când suntem plini de îndoieli. Lucrul în solitudine poate limita creativitatea, ideile și oportunitățile de creștere, așa că a avea o rețea de sprijin este ceva crucial. Mai ales la început de drum, este indicat să ieșim din zona de confort și să ne construim o rețea profesională de persoane care să ne sprijine cu adevărat în demersul pe care l-am ales – chiar dacă acest lucru înseamnă că vom fi nevoiți să suportăm adevăruri pe care nu vrem să le auzim. Iar pentru un sprijin continuu, rețelele informale de suport, cum ar fi prietenii sau foștii colegi, pot fi neprețuite.

În cele din urmă, a face ceva nou va necesita să punem pe masă diverse instrumente, abilități și comportamente, așa că este important să ne stabilim puncte de referință clare pentru a ne putea atinge obiectivele. Adică să evaluăm periodic situația la rece, să determinăm ce ne este necesar și ce nu din activitatea noastră și să nu cădem în capcana presupunerii că ceea ce ne-a dus până aici ne va duce și mai departe – așa cum ne avertizează Marshall Goldsmith în cartea cu același nume. Cum ești tu, așa este și afacerea sau munca ta – spune Michael Gerber, în cartea sa „Mitul antreprenorial“. Ca să construiești realist trebuie să fii tu însuți autentic, iar pentru ca afacerea să-ți crească trebuie ca și tu să te dezvolți. Nu uita: doar o minte deschisă și o gândire expansivă pot extinde o afacere!

Continuând să facem pași înainte și să ne recalibrăm din mers atunci când facem erori, vom observa că distanța până la ținta noastră se va micșora din ce în ce mai mult. Iar dacă ne folosim de schimbările de mentalitate descrise mai sus cu regularitate, atunci vom ajunge să ne formăm niște obiceiuri sănătoase care ne vor întări mintea și spiritul astfel încât să ne dezvoltăm abilitățile pentru a putea susține procesul și a ajunge să cunoaștem succesul așa cum ni-l dorim.


Acest material a fost preluat din Revista HR Manager cu numărul 73.

Pentru a viziona un preview al revistei, click aici.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Organisational Development

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

HR CULTURE EXCELLENCE, cu Andreea Videanu, Director HR Servier Pharma România

Am invitat câțiva directori de HR din România care au reușit să implementeze cu succes div…