Acasa Staffing Fii voluntar: Poți salva vieți, chiar dacă nu știi să operezi pe cord deschis

Fii voluntar: Poți salva vieți, chiar dacă nu știi să operezi pe cord deschis

9 min citire
0
0
1,345

Ajungem MARI începe recrutarea de voluntari pentru copiii din centrele de plasament din toată țara. Termenul limită pentru înscrieri este 20 septembrie.

Copiii din centrele de plasament au nevoie ca de aer de oameni care să le fie sprijin, care să-i înţeleagă şi să le dea încredere. Sunt peste 45.000 de copii şi tineri aflaţi în sistemul de protecţie în România. Aproximativ 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, ca urmare a abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă și ajutor pentru a putea fi depăşite. Din cauza acestora, copiii instituționalizați nu mai au puterea să-şi observe şi să-şi atingă potenţialul.

Se caută 1600 de voluntari pentru a lucra cu copiii din centrele de plasament

Este nevoie de mult… dar totuşi de puţin ca să schimbi lumea unui astfel de copil. De 8 ani, programul educaţional Ajungem MARI, desfășurat de Asociația Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă şi vizibilă în vieţile a mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie. De 8 ani, voluntarii Ajungem MARI îi pregătesc pentru o viață independentă în momentul în care părăsesc sistemul de protecție, fac cu ei teme, meditații, merg cu ei în excursii și tabere şi exersează bunătatea zi de zi. De altfel, programul educaţional Ajungem MARI a primit în 2016 o recomandare din partea Ministerului Muncii pentru a fi implementat în sprijinul a cât mai mulți copii vulnerabili din țară.

2 ore pe săptămână, șansa la un viitor mai bun pentru copiii instituționalizați

Peste 9.000 de voluntari ai organizației au ajuns în aceşti ani la mii de copii din București și alte 24 județe din țară. Au făcut cu ei meditaţii, i-au dus la cursuri vocaţionale, în tabere şi excursii de-o zi, la logopedie sau psihoterapie şi, mai presus de orice, le-au fost sprijin moral şi emoţional.

Acum, Ajungem MARI porneşte o nouă campanie de recrutare a voluntarilor care vor să facă bine, schimbând astfel lumea cu paşi mici. Se caută oameni care să le ofere copiilor din centrele de plasament 2 ore pe săptămână din timpul lor şi şansa unui viitor mai bun.

„Să fii voluntar Ajungem MARI este o mare responsabilitate, dar şi o extraordinară bucurie. Nu ai nevoie de vreun talent special, nici de multe facultăţi sau să operezi pe cord deschis. Vei lucra însă cu inimi fragile şi suflete mari, aşa că ai nevoie de empatie, de dorinţa de a avea impact în mod real și de asumarea acestei responsabilități timp de 8 luni într-un an. Să fii voluntar Ajungem MARI vine la pachet și cu beneficii, printre care oportunitățile de dezvoltare personală prin traininguri realizate de specialiștii noștri – psihologi, coach, consilieri vocaționali, oportunitatea de a avea un impact real „la birou” – ideile tale bune nu rămân doar într-o prezentare, ocazia de a ieși din zona de confort, dat fiind că întâlnirile și interacțiunea cu copiii din centrele de plasament pot fi pline de provocări. Echipa noastră este alături de voluntari și le oferă tot suportul de care au nevoie pe parcursul modulului de voluntariat” – Vivianda Nicolae, coordonator proiecte Ajungem MARI.

Ce trebuie să ştii dacă vrei să devii voluntar Ajungem MARI

Orice modul de voluntariat dedicat copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie – centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgenţă, apartamente de tip familial – durează 8 luni, din 15 noiembrie 2022 până în 30 iunie 2023. Copiii au nevoie de stabilitate în vieţile lor şi de încrederea că dacă îşi pun bazele în cineva, acel om nu va dispărea subit din viața lor.

Se lucrează 2 ore pe săptămână cu copiii, fizic, dar şi online, dacă nu există posibilitatea de a merge direct la beneficiarii proiectului, iar doritorii vor trece iniţial printr-un proces de selecţie şi pregătire. Nu se dau teste de cultură generală, ci sunt etape menite să faciliteze selectarea oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul pe care se pregătesc să şi-l asume şi sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung.

Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulți, studenți sau liceeni, de la 16 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi, implicați și dornici să îi ajute într-adevăr pe copii.

Perioada de înscrieri are loc în lunile august-septembrie, iar testarea psihologică, interviul şi trainingul încep imediat după aceasta. Toate detaliile despre înscriere şi etapele de selecţie şi pregătire se regăsesc pe www.ajungemmari.ro.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Provocările aduse de AI în digitalizare și restricțiile inerente ale dreptului muncii

Autor: Daniel Stăncescu, Asociat Senior în Practica de Dreptul Muncii Într-o lume într-o c…