Acasa Agenda HR Energia celulară și performanța la job. Cum ne influențează ceea ce mâncăm starea de bine?

Energia celulară și performanța la job. Cum ne influențează ceea ce mâncăm starea de bine?

9 min citire
0
0
1,070

Gândiți-vă la cea mai productivă zi de lucru din ultima săptămână. Acum întreabă-te: în acea după-amiază, ce ai mâncat la prânz?

Când ne gândim la factorii care contribuie la performanța la locul de muncă, rareori acordăm multă atenție alimentelor. Pentru cei dintre noi care se luptă pentru a rămâne la curent cu e-mailurile, întâlnirile și termenele limită, mâncarea este pur și simplu combustibil.

Dar după cum se dovedește, această analogie este înșelătoare. Alimentele pe care le consumăm ne afectează mai mult decât ne dăm seama. Cu combustibil, vă puteți aștepta cu încredere la aceeași performanță de la mașina dvs., indiferent de tipul pe care o puneți în rezervor(cu plumb sau fără plumb). Mâncarea este diferită.

Mâncarea are un impact direct asupra performanței noastre cognitive, motiv pentru care o decizie proastă la prânz poate deraia o după-amiază întreagă.

Iată o scurtă prezentare a motivului pentru care se întâmplă acest lucru. Aproape tot ceea ce mâncăm este transformat de corpul nostru în glucoză, care oferă energia de care creierul nostru are nevoie pentru a rămâne alert. Când epuizăm glucoza, avem o perioadă dificilă de a rămâne concentrați și atenția ne declină. Acest lucru explică de ce este greu să te concentrezi pe stomacul gol.

Până acum, atât de evident. Acum, iată partea pe care rareori o luăm în considerare: nu toate alimentele sunt procesate de corpul nostru în același ritm. Unele alimente, cum ar fi pastele, pâinea, cerealele își eliberează rapid glucoza, ceea ce duce la o explozie de energie urmată de o scădere. Altele, cum ar fi mesele bogate în grăsimi (gândiți-vă la burgeri cu brânză) oferă o energie mai susținută, dar necesită ca sistemul nostru digestiv să lucreze mai mult, reducând nivelul de oxigen din creier și făcându-ne amețiți.

Cei mai mulți dintre noi știm multe despre acest lucru în mod intuitiv, dar nu întotdeauna luăm decizii inteligente cu privire la dieta noastră. În parte, se datorează faptului că ne aflăm la cel mai scăzut punct atât în ceea ce privește energia, cât și autocontrolul atunci când decidem ce să mâncăm. Cartofii prăjiți și bețișoarele de mozzarella sunt mult mai apetisante când ești epuizat mental.

Opțiunile de prânz nesănătoase tind, de asemenea, să fie mai ieftine și mai rapide decât alternativele sănătoase, făcându-le și mai atrăgătoare în mijlocul unei zile de lucru aglomerate. Economisim 10 minute acum și plătim pentru ele cu o performanță mai slabă în restul zilei.

Este clar că ceea ce mâncăm ne influențează în mod decisiv starea de spirit, nivelul de energie și performanța cognitivă. De fapt, unul dintre hormonii stării de bine, serotonina, se produce în intestine, pe baza unor nutrienți pe care îi luăm din hrană! Iar cercetătorii merg și mai departe, confirmându-ne prin studii faptul că hrana ne modifică inclusiv structura ADN-ului! În bine sau în rău. Alegerea este cu siguranță la fiecare dintre noi!

Elena Coșbuc, Nutrition & Corporate Wellness Coach ne-a spus în cadrul evenimentului Best Employer Fest, organizat de Revista HR Manager și HUMANISTIC, ce este indicat să mâncăm pentru a ne spori puterea de concentrare, energia și vitalitatea și ce putem face în mod concret pentru angajații noștri pentru a-i încuraja să aibă o nutriție corectă. Deși reprezintă o noutate în România, programele de nutriție sunt adoptate de tot mai multe companii cărora le pasă cu adevărat de angajații lor. Rezultatele măsurate ale unui astfel de program, implementat la o multinațională din România, vor fi prezentate și în cadrul Best Employer Fest. Ce spun angajații care au adoptat un stil de viață sănătos? Că au mai multă energie, un somn mai odihnitor, mai puține kilograme și o stare de spirit mai bună acasă și la job.

Cât de importantă este nutriția pentru starea de bine a angajaților? Cu ce probleme se confruntă angajații în ceea ce privește alimentația? Ce alegeri alimentare ar trebui să facem pentru a ne spori puterea de concentrare, productivitatea și energia la job, dar nu numai? Ce am putea face pentru angajații noștri pentru a-i încuraja să aibă o nutriție corectă, în condițiile lucrului remote sau hibrid?

Iată aici intervenția Elenei Coșbuc în cadrul evenimentului:

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…