Acasa Staffing Noi tendințe pe piața muncii. Ce prețuiesc acum angajații și ce așteptări au de la angajatori

Noi tendințe pe piața muncii. Ce prețuiesc acum angajații și ce așteptări au de la angajatori

14 min citire
0
0
868

Pandemia ne-a determinat să fim mai reținuți în a visa și mai mult ancorați în realitate. La începutul lui 2021, o platformă de joburi a întrebat un număr de persoane cum își imaginau anul care tocmai a trecut, iar cei mai mulți dintre respondenți au fost rezervați: peste 30% nu se așteptau să mai facă angajări și, drept urmare, să crească gradul de încărcare în departamente, iar 56% erau mai pesimiști, fiind de părere că rata șomajului va crește. Cât despre revenire, doar 13,5% dintre respondenți o prevedeau pentru prima jumătate din 2021. Cei mai pesimiști (32,4%) întrezăreau revenirea în 2022, iar 38,6% nici măcar acolo. Cu toate astea, 2021 a fost anul revenirii pentru piața muncii: s-au postat 364.276 de joburi, cu 22% mai multe ca în 2020, și s-a aplicat de peste 12.600.000 ori.

Însă pandemia a adus și multe aspecte pozitive: majoritatea candidaților la joburi au devenit mai curajoși, tot mai siguri pe ei și motivați să nu accepte mai puțin decât merită de la un job, de la o echipă sau de la un angajator. Candidații au fost mai direcți, mai tranșanți și mai buni negociatori ca oricând. Totuși, aceste „pretenții” au dus la descoperirea unor angajați asumați, responsabili, bine pregătiți, serioși și cu mult entuziasm.

Ce îi așteaptă pe angajatori în 2022?

Dacă este ceva ce aceștia vor și cred că piața de recrutare ar trebui să păstreze din tot acest amalgam de stări prin care au trecut în ultimii doi ani, este curajul. Curajul de a fi autentici și transparenți și de a visa, chiar dacă realitatea te poate trezi în fiecare clipă. Numai cei care visează pot găsi soluțiile!

Cea mai mare nevoie de candidați a fost în…

Capitală – aproape 21% din numărul total de joburi. Următoarele clasate, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași, și-au împărțit o felie consistentă din piața anunțurilor de joburi. Totodată, domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați au fost Retail, Prestări servicii, Transport/Logistică, Industria alimentară și IT/ Telecom, fiecare dintre acestea având deschise peste 35.000 de poziții noi în perioada ianuarie – decembrie 2021.

Munca remote – în topul preferințelor

După ce s-au familiarizat cu munca remote în 2020, mulți profesioniști și-au dorit să continue în aceeași manieră și-n 2021. Și, de aceea, interesul acordat joburilor remote continuă să crească și nu dă semne că se va opri aici. Partea și mai îmbucurătoare e că și angajatorii au înțeles nevoia de flexibilitate a candidaților, astfel că și oferta de joburi remote e la un maximum istoric, nu doar aplicările pentru acestea. 6,3% din totalul joburilor noi postate în 2021 pe eJobs.ro au fost remote, în creștere față de 2019 și chiar față de 2020, când reprezentau 1,3%, respectiv 4,8% din oferta totală anuală de locuri de muncă. Cât privește interesul candidaților pentru acestea, ele au atras 11,1% din totalul aplicărilor pe 2021. În 2019, aplicările pentru joburile remote totalizau doar 1,4%, în timp ce în 2020 atrăgeau 7,5% dintre candidaturi.

„Ultima perioadă a calibrat așteptările tinerilor aflați la început de carieră la realitatea din piața muncii. Înainte de pandemie, angajatorii se plângeau frecvent că ei își doresc salarii peste bugetele pe care le aveau la dispoziție, dar și beneficii pe măsură. Din fericire, această categorie de candidați a înțeles cât de importantă este acumularea experienței de lucru încă de pe băncile facultății și este acum mult mai conectată la piață” – Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs România.

Generația Z – aspectele de interes pentru ei atunci când își aleg un job:

  • 59% prețuiesc un plan de dezvoltare profesională bine pus la punct
  • 56% pun preț și pe salariul oferit
  • 37% își doresc o atmosferă plăcută la job
  • 33% ar fi tentați de un job part-time
  • 24% își doresc un job într-un domeniu stabil
  • 24% apreciază angajatorii care le oferă flexibilitate
  • 21% sunt atrași de posibilitatea de a lucra remote

Așteptările salariale ale tinerilor

Dacă înainte de pandemie angajatorii se plângeau frecvent că tinerii își doresc salarii peste bugetele disponibile, dar și beneficii pe măsură, acum acest aspect s-a schimbat, iar așteptările lor sunt unele realiste. Iată ce așteptări salariale au ei:

asteptari-salariale

*Studiul eJobs din care am extras concluziile de mai sus a fost derulat în luna octombrie 2021, pe un eșantion de peste 1.217 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Dacă în trecut, candidații râvneau la beneficii care făceau viața la birou (și) mai plăcută, în prezent se pune mult mai mult preț pe cele care aduc un plus în viața membrilor echipelor, indiferent de locul din care activează. Ca o premieră a ultimilor ani, apare consilierea psihologică, pe care tot mai mulți angajatori încep să o pună la dispoziția angajaților, dar și bugetul pentru amenajarea biroului de acasă.

Candidații 45+

La cealaltă extremă a candidaților, cei de peste 45 de ani sunt cei cărora le e cel mai dificil să se angajeze. Nu doar ei recunosc acest lucru, ci și angajatorii. Cei de 45+ au totuși o serie de avantaje față de cei mai tineri. Sunt foarte stabili, punctuali și au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranță. Unde e totuși problema? Ei acumulează minusuri în ochii angajatorilor când vine vorba de nivelul de digitalizare, de ușurința cu care se pot integra în echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifestă în a face  lucruri noi ori în a ieși din zona de confort.

  • 45,3% spun că ar face o reconversie profesională
  • 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual
  • 8,4% s-ar muta în altă țară
  • 7% s-ar reloca în alt oraș
  • 7% ar fi dispuși să învețe să lucreze pe calculator
  • Doar 15,8% dintre respondenți spun nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

*Sondaj eJobs realizat în perioada 26 iulie-10 august 2021, pe un eșantion de 1.276 de candidați cu vârste de peste 45 de ani.

Se întorc românii acasă?

Statisticile din 2021 continuă tendința deja setată în 2020. Interesul românilor pentru joburile în străinătate este la un minimum istoric.

1,3% din numărul total de aplicări au fost strânse în 2021 de către joburile în străinătate, după ce în 2020 erau la 1,7% și, cu un an înainte, la 2,9%. Succesiunea valurilor pandemice, teama de a nu rămâne fără job într-o țară străină și nevoia de a fi mai aproape de familie au contribuit la menținerea acestui trend descendent în ceea ce privește aplicările la joburi în afară.

Podiumul domeniilor care au angajat cel mai mult în străinătate arată în felul următor:

  1. Transport / Logistică
  2. Construcții
  3. Industria alimentară

Totuși, există candidați care s-ar stabili chiar în alte șări prin prisma jobului. Cei care decid să plece, totuși, în străinătate aplică preponderent pentru joburile din Germania, Olanda, Franța, Anglia, Austria și Irlanda. New-entry-ul în top 10 pe 2021 este Cehia, țară situată de această dată pe locul 8 în topul preferințelor românilor, după ce în 2020 se aflase pe locul 12.

„Cele mai multe aplicări pentru joburile din străinătate vin din partea segmentelor de vârstă 25-35 de ani și 36-45 de ani, iar domeniile spre care se orientează candidații sunt Construcții, Transport, Retail, Prestări servicii și Producție” – Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…