Acasa Agenda HR Yugo Neumorni, CIO Council: „Este un excelent moment să fii CIO!”

Yugo Neumorni, CIO Council: „Este un excelent moment să fii CIO!”

8 min citire
0
0
502

Lumea s-a schimbat profund în ultimul an. Pe lângă izolare, stres, boală și multă incertitudine, societatea a migrat accelerat în spațiul digital pentru a acoperi nevoia de distanțare socială. În mentalul colectiv a avut loc și o modificare despre ce înseamnă “munca” și noul tip de organizare a companiilor. Au apărut foarte multe servicii digitale și a apărut un nou mod de lucru și de interacțiune: de la distanță. Sub această premisă s-a derulat, ieri, 14 aprilie 2021, ediția lunii aprilie a seriei de evenimente „CIO Talks. Digital first. The new era of hybrid workplace”, organizată de CIO Council Romania și Revista CARIERE.

Invitați speciali au fost MARC O’REGAN – Technologist & CTO, Dell Technologies EMEA, MARINEL STĂNILĂ – Information Security Advisory Manager, Safetech Innovations și AVITAL GRUSHCOVSCHI – Co-Founder, Source Defense.

Elementul inedit al primei părți a întâlnirii a fost simularea unui atac cibernetic asupra unui portal web destinat clienților (marketplace), prezentând riscurile cibernetice asupra zonei e-commerce dar și diferite modalități de protecție.

În a doua parte a evenimentului, în discuțiile tip panel, membrii CIO Council au dezbătut alături de invitați rolul crucial al CIO, care acționează acum ca un catalizator în adoptarea noilor tehnologii mai eficiente, precum și noile arhitecturi și riscuri legate de securitatea cibernetică asociate cu noile realități. Invitați în panel au fost: ANDREEA IONIȚĂ – Deputy General Manager and Strategy, Markets and Digitalization Director of E.ON România, DANIELA CATRINOIU, Chief Information Officer, FAN Courier, BOGDAN BĂNDILĂ – CIO, Digital & Innovation Officer, ENGIE România, CRISTIAN CUCU – CIO Nuclearelectrica, CIO Council Member și ANDREI UHR –Product Specialist, Dell Technologies. Moderatorul evenimentului a fost YUGO NEUMORNI, Președinte CIO Council, CIO Cargus.

Cu ajutorul 5G, întregul Internet devine o uriașă rețea locală

„Principalii piloni tehnologici ai strategiilor digitale rămân 5G, Edge, Cloud, inteligența artificială, securitatea și managementul datelor. De remarcat că întreaga infrastructură a companiilor s-a mutat în cloud. Practic e greu de imaginat acum proiectarea unui sistem informatic nou în infrastructura proprie. Tehnologia 5G, care nu înseamnă doar mai multă viteză, reprezintă platforma pe care se vor susține noile trenduri în tehnologie. Cu ajutorul 5G, întregul Internet devine o uriașă rețea locală, iar algoritmii de inteligență artificială vor facilita dezvoltarea serviciilor digitale în platformele de tip Cloud și Big Data”, a explicat Yugo Neumorni.

Conform lui, digitalizarea accelerată vine însă și cu anumite efecte secundare în planul securității cibernetice. Noul mod de lucru de la distanță mărește suprafața de atac în beneficiul hackerilor, conectarea de la distanță a salariaților la resursele companiilor aducând riscuri cibernetice adiționale. De aceea, asigurarea securității cibernetice pentru companii este un proces complex, care de cele mai multe ori implică parteneriatul cu companii de profil, adopția serviciilor de tip „security as a service” devenind esențială.

De cealaltă parte, a mai evidențiat Președintele CIO Council, în timpul pandemiei, clienții s-au refugiat în digital comandând produse și servicii digitale. Companiile care nu s-au adaptat acestui trend au creat un decalaj între oferta lor și client. Explozia cumpărăturilor digitale și înflorirea ecommerce-ului cu peste 25% conform McKinsey, aduce un nou tip de comportament al clientului digital. Clienții comandă mai mult online și plătesc cu cardul online pentru a evita interacțiunea directă.

„Source Defense, o companie israeliană, a prezentat însă cât de ușor se poate penetra o platformă de comerț online, nu prin atacarea directă, ci prin injectarea de cod malițios în codurile de monitorizare ale terților. Practic, un site web a ajuns să conțină zeci de coduri de monitorizare în scopuri de marketing și profilare. Iată cum eforturile de securizare ale proprietarilor de site-uri pot fi zădărnicite de un simplu script de monitorizare care nu le aparține. Cazurile Ticket Master, în care atacatorii au fost depistați după 3 ani de la prezența malițioasă în site sau British Airways soldat cu o mare scurgere de date cu caracter personal, sunt, din păcate, repere despre atacurile prin proxy asupra site-urilor web”, a dat doar câteva exemple Yugo Neumorni, ca o concluzie a discuțiilor din prima parte a evenimentului.

Mai multe detalii din prezentările celor trei invitați speciali găsiți în site-ul www.revistacariere.ro.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…