Acasa Agenda HR 4 noutăți pe care le aduce anul viitor pe piața muncii. Dinamica se schimbă total

4 noutăți pe care le aduce anul viitor pe piața muncii. Dinamica se schimbă total

8 min citire
0
0
615

Un nou an înseamnă și noi provocări. Pe piața muncii își face loc generația Z, tehnologia avansează, iar noi trebuie să ne pregătim din timp pentru toate schimbările.

Niciun domeniu nu scapă de modificările fundamentale pe care le aduc noile generații sau inovațiile tehnologice pe piața muncii. Avansul tehnologiei a făcut ca IT-iștii sa fie cei mai pretioși angajați, iar tinerii ne provoacă mereu să gasim noi și noi modalități prin care să-i păstrăm în companie. În 2017 schimbările nu încetează, iar asta înseamnă că trebui să ne modificăm și noi abordarea. Iată ce va aduce anul urmator în domeniul resurselor umane:

 

  • Metode noi de reducere a volumului de muncă pentru departamentul de HR

 

Orice persoană care lucrează în acest domeniu știe că volumul de muncă poate fi uneori copleșitor, mai ales în anumite perioade. În fișa postului există nenumărate îndatoriri pentru cei din acest departament, iar la ele se adaugă și micile întreruperi zilnice pentru eliberarea adeverințelor solicitate de un salariat, sau pur și simplu pentru a le răspunde la întrebări angajaților.

Volumul poate fi redus prin folosirea unor instrumente concepute special pentru departamentul de HR. Este vorba despre un astfel de calculator de salarii, de pildă, prin care orice calcul legat de veniturile unui angajat se poate face în mai puțin de un minut. Indiferent dacă angajatul are contract individual de muncă, contract de drepturi de autor sau PFA, calculul este foarte rapid și ușor de făcut. La fel de ușor se face și cel pentru administratorii companiei sau pentru director.

Astfel de instrumente vor schimba total felul în care se desfășoară o zi de lucru, pentru că îi ajută pe cei din acest departament să economisească enorm de mult timp.

 

  • Feedbackul devine mai important ca niciodată

 

Generația Millennials a făcut din feedback o regulă. Cei din această generație vor deveni predominanți printre angajați, așa că și feedbackul trebuie să fie constant. Generațiile anterioare nu erau atât de interesate de el, însă acum el este considerat un factor extrem de important.

Angajații vor să știe în permanență dacă fac o treabă bună, dacă greșesc și dacă pot să îmbunătățească ceva în abordarea lor. Tot mai multe persoane privesc feedbackul ca pe un atu esențial în echipa în care lucrează, iar companiile care vor să-și păstreze angajații cât mai mult timp ar trebui să impună o regulă legată de el.  

 

  • Intră în câmpul muncii primul val dintr-o generație nouă

 

Se vorbește atât de mult despre Millennials încât aproape uităm că din urmă vine o generație care va provoca angajatorul și mai mult. Anul viitor tinerii din generația Z își vor face simțită prezența în câmpul muncii, iar asta va provoca modificări care vor trebui luate în calcul pe viitor.

Vorbim despre tineri născuți în epoca Internetului, a vitezei și a rețelelor sociale. Cerințele pentru angajatori vor fi tot mai ridicate, iar dorința de afirmare individuală va atinge cote maxime. Dinamici, pragmatici și mereu conectați – sunt doar câteva cuvinte care caraterizează generația Z. Ei aduc o perspectivă prețioasă într-o companie, așa că nu trebuie neglijați.

 

  • Flexibilitate, wellbeing și grija pentru angajat, de bază pentru o companie sănătoasă

 

Anul viitor nu vom mai vorbi despre salarii tot mai mari, ci despre beneficii. Angajații caută flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru, vor un loc de muncă unde să nu aibă un șef, ci un mentor, și vor să aibă beneficii care să le permită să se bucure mai mult de viață. Programele de wellbeing, cursurile de perfecționare și dezvoltare personală, abonamente gratuite la săli de sport și gustări gratuite din partea companiei – toate acestea vor deveni o regulă pe piața muncii.

Aceste transformări nu se vor produce peste noapte, însă ele nu pot fi oprite și vor influența mult felul în care se desfășoară activitatea într-o companie. Pe care dintre ele o simți deja la locul tău de muncă?

Sursa foto: Shutterstock   

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…