Acasa Management Cum rămânem „angajabili” în era progresului tehnologic exponențial

Cum rămânem „angajabili” în era progresului tehnologic exponențial

18 min citire
0
0
675

Trăim într-o lume complet nouă în care totul se schimbă în timp real. Devine dificil să înțelegi pe deplin cât de diferită este lumea astăzi față de cea de acum 10 ani, iar schimbarea continuă să se accelereze. La nivel intuitiv percepem evoluția, însă ce se întâmplă de fapt?

de Raluca Radu

Evoluția aceasta fără precedent a început in anii 80 – 90Atunci, tehnologia a început să declașeze schimbarea făcând trecerea de la progresul liniar la cel exponențial. Ce înseamnă progresul exponențial față de cel liniar? Înseamnă ca dacă faci 30 de pași în sistemul liniar, ești la 30 de metri distanță.Dacă faci aceiași 30 de pași în sistemul exponențial, înseamnă că ajungi la 1 miliard metri distanță, adică ai înconjurat planeta de aproximativ 25 ori.

Așa arată grafic creșterea liniară față de cea exponențială.

liniar-exponential

În secolul al XXI lea vom experimenta 20.000 de ani de progres

În 2001, Ray Kurzweil* făcea o analiză a istoriei tehnologiei și arăta în Law of Accelerating Returns că aceste schimbări tehnologice sunt exponențiale, contrar concepției liniare obișnuite. Ca urmare a acestei evoluții exponențiale, Kurzweil estima că omenirea va experimenta nu doar 100 de ani de progres în secolul al XXI lea, ci că va fi echivalentul a 20.000 de ani de progres (asta la nivelul din 2001). Ce înseamnă 20.000 de ani de progres? Sunt 2.000 de ani de la răstignirea lui Iisus și de atunci s-au întâmplat multe schimbări.

Iar noi vom experimenta de zece ori mai mult în ​​acest secol, ceea ce înseamnă că în fiecare an vom experimenta, în medie, echivalentul a 200 de ani de progres. Ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani? S-a inventa bicicleta și motorul cu aburi, becul, frigiderul, mașina de cusut , tiparul, telefonul, ascensorul, computerul, omul a zburat în spațiu (pentru a enumera doar câteva), lucruri fără de care astăzi, noi nici nu ne concepem viața. Practic începea Revoluția Industrială, iar astăzi am ajuns la Revoluție Industrială 4.0.

Imaginează-ți acum, că ce s-a întâmplat în secolele al XIX lea și al XXlea împreună, se întâmplă acum în decursul unui singur an. Și asta an de an! Alături de tehnologie, s-au mai accelerat încă 2 forțe cu impact masiv asupra vieții noastre: piața globală și clima. Iar toate aceste trei forțe se dezvoltă simultan, exponențial și interdependent.

O minte liniară în era progresului exponențial

În tot acest timp ființa umană continuă să funcționeze cu un ”soft” care este rezultatul unei evoluții de milioane de ani și care a beneficiat de ultima ”actualizare” acum 40-50.000 de ani, de când creierul prezintă dovezi ale modernității comportamentale. Ca ființe umane noi gândim și trăim într-o lume liniară – unde distanța, timpul și viteza sunt liniare. Noi percepem și experimentăm în mod firesc schimbarea în lume ca fiind tot liniară, deși ea se produce acum exponențial. Schimbarea se face atât de repede că depășește viteza și capacitatea ființelor umane, a instituțiilor și a societăților de a se putea adapta în mod firesc. Nu este de mirare că între evoluția exponențială a tehnologiei și a pieței globale și ființa umană, prăpastia se adâncește de la an la an.

Tehnologia a detronat clasa de mijloc

Acesta este și motivul pentru care puțini înțeleg economia de astăzi și mult mai puțini sunt cei care se pot adapta și pot ține pasul cu această evoluție. Mulți încă trăiesc după regulile secolului trecut deși nevoile de trai și de muncă s-au schimbat și ele. În secolul al XX-lea dacă aveai o diplomă universitară și un serviciu corespunzător, aveai asigurat un venit decent, îți permiteai o vacanță și puteai să îți crești decent copiii. De ce se întâmplau aceste lucruri? Pentru că în acea perioadă existau multe locuri de muncă foarte bine plătite, deși necesitau abilități de nivel mediu. Acum nu mai sunt, au avut aceeași soartă pe care a avut-o Kodak.

Astăzi încă mai există locuri de muncă foarte bine plătite și care necesită abilități ridicate, însă locuri de muncă cu salarii mari și abilități de nivel mediu, nu mai există. Începând din 2007, odată cu apariția iPhone, cu creșterea conectivității și a reducerii dimensiunilor dispozitivelor, a fost atins punctul de cotitură care ne permite să ne conectăm acum unul cu celălalt într-un mod rapid, ușor și ieftin, pentru prima dată în istorie. Reversul acestui lucru este faptul că un milion de oameni din piața globală pot face ceea ce faci tu, dar și un milion de computere vor putea să facă părți din munca ta. Concurența este din ce în ce mai mare atât la nivel de individ cât și la nivel de afacere. Amploarea pe care a luat-o antreprenoriatul este fără precedent. A apărut o nouă economie, care se referă la o economie globală, antreprenorială și bazată pe cunoaștere, în care succesul afacerilor vine preponderent din capacitatea de a încorpora cunoaștere, tehnologie, creativitate și inovație în produse și servicii.

Piața globală a venit și a schimbat regulile pe piața muncii. Astfel, în noua economie, locurile de muncă sunt diferite, alte lucruri sunt importante acum. ”Cunoștințele” și ”lucrătorul cu cunoștințe” sunt elementele cheie pentru a face trecerea de la vechea economie la noua economie. Astfel, pentru succesul unei organizații atragerea și reținerea angajaților din domeniul cunoașterii, adică talentele, este esențială.

Toate aceste lucruri nu fac decât să ducă la dispariția treptată a locurilor de muncă menite să plătească suficient pentru a susține nivelul de trai al clasei de mijloc.

Mai mult chiar, locurile de muncă ce necesită abilități de nivel mediu vor scădea cu mai mult de 60% până în 2021, conform unui studiu făcut în SUA de CareerBuilders Economic Modeling Specialists International, care a analizat 173 de ocupații care necesită abilități medii.

Practic clasa de mijloc este detronată de către tehnologie.

Același studiu aduce și o veste bună, astfel dacă locurile de muncă cu nivel salarial mic vor crește cu 3% până în 2021, cele cu venituri mari vor crește cu 5%, însă acestea din urmă necesită abilități și traininguri specializate. Practic abilitățile necesare economiei actuale sunt altele, foarte puțini oameni le posedă și sunt și mai puțini cei care aleg să și le dezvolte, ceea ce face să asistăm la acutizarea lipsei de talente pe piața muncii. Amploarea luată de antreprenoriat face ca adevăratele talentele să se îndrepte către alte oportunități care să le ofere recunoașterea și recompensa dorite. Și probabil că antreprenorii vor deveni noua clasă de mijloc, în actuala economie globală.

Cum ținem pasul cu progresul accelerat?

Oricât de inconfortabile și deranjante sunt toate acestea tot ce avem de făcut este să ne adaptăm – și din fericire, putem, în mai multe moduri! Orice schimbare creează foarte multe oportunități și o reașezare pentru cei care sunt capabili să le intuiască și care doresc să crească și să țină pasul cu vremurile. Din fericire, există mai multe oportunități decât am visat vreodată: îți poți găsi jobul online, munca remote, dezvoltarea antreprenoriatului, creșterea cererii de freelancers, locuri de muncă în social-media și noi oportunități apar zilnic.

Ce poți învăța?

•   ”Mai puțin înseamnă mai mult”, așadat oprește-te din când în când ca să reflectezi pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă și pentru a te implica în mod productiv în tot ce alegi să faci.

•   Performanța ta în muncă pe tot parcursul vieții necesită o învățare continuă, astfel îți dezvolți capacitatea de a te adapta. Capeți astfel, o flexibilitate în gândire care te ajută să te adaptezi din mers vremurilor pe care le trăim.

•   Dezvoltă-ți capacitatea de self management, self leadership și de a te auto-motiva, aceasta fiind cea mai practică soluție la societatea care se dezvoltă exponențial astăzi, sub ochii noștri.

Tehnologia a schimbat, fără îndoială, piața forței de muncă și va continua să o facă în viitor, deci este o idee bună să vă devii ”angajabil” ținând cont de vremuri și să deprinzi acele abilități și competențe care sunt căutate și bine recompensate pe piața muncii.


Raymond (Ray) Kurzweil este un vizionar și inventator american, pionier în domeniul recunoașterii caracterelor optice, al sintezei text-vorbire, al tehnologiei de recunoaștere a vocii și al keyboardurilor muzicale electronice. (mai multe info https://ro.wikipedia.org/wiki/Ray_Kurzweil)


Raluca

Raluca Radu este Mental Training Consultant.

După o experiență de peste 20 de ani de Management Executive și consultanță în companii multinaționale din România și Belgia, a fondant SuperAchievers (www.superachievers.ro), prima organizație care dezvoltă și livrează programe cutting – edge de Mental TrainingPeak Performance, Mental Toughness și Fast Lane Skills Mastery, adresate liderilor care vor să fie  ”at the top of their game and also at the top of the game”.

Într-o perioadă în care inteligența artificială schimbă în mod dramatic peisajul competențelor (hard & soft skills), abilitățile și competențele legate de capacitatea de a-ți controla performanța și de a performa la comandă la cel mai bun nivel posibil indiferent de provocări, vor deveni avantajele de neînlocuit ale ființei umane.


Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…