Acasa Staffing Salariile si costul fortei de munca au crescut anul trecut

Salariile si costul fortei de munca au crescut anul trecut

4 min citire
0
0
340

Anul trecut, angajatorii au cheltuit lunar in medie 2.675 lei per salariat, in crestere cu 4,1% fata de anul precedent, castigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei nationale totalizand 1.507 lei, cu 4,4% mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari castiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia nationala, s-au realizat, in 2012, in domeniile: intermedieri financiare si asigurari; informatii si comunicatii; productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer; industria extractiva; activitati profesionale, stiintifice si tehnice; administratie publica; transport si depozitare.

La polul opus, castigurile salariale medii lunare nete care s-au situat la cea mai mare distanta sub media pe economie au fost: hoteluri si restaurante; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport; agricultura, silvicultura si pescuit; activitati de spectacole, culturale si recreative; constructii; tranzactii imobiliare; comert; sanatate si asistenta sociala.

La nivel teritorial, castigul salarial mediu lunar net in anul 2012 s-a situat sub media pe economie in 35 dintre judete. Cel mai scazut nivel (1.072 lei) s-a inregistrat in judetul Harghita, cu 28,9% mai putin decat media pe economie.

Pe de alta parte, castigul salarial mediu lunar net realizat in Bucuresti, de 2.213 lei, a fost cu 46,8% peste media pe economie.

In ceea ce priveste costul mediu lunar al fortei de munca, comparativ cu media pe economie se observa abateri semnificative pe activitati economice, cele mai mari valorile pozitive inregistrandu-se in activitatile: intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractiva (de 2,1 ori), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (de 2 ori). Cel mai scazut cost mediu lunar s-a inregistrat in hoteluri si restaurante (cu 45,1% sub media nationala).

Numarul mediu de salariati
La sfarsitul anului trecut, efectivul salariatilor totaliza 4,7 milioane de persoane, in crestere cu 2,5% fata de decembrie 2011, in regiunea Bucuresti-Ilfov concentrandu-se cea mai mare parte din efectivul salariatilor, respectiv peste o cincime.

Potrivit INS, fata de 2011, efectivul salariatilor a inregistrat cresteri in toate regiunile, Centrul avand cea mai mare crestere. De asemenea:

  • Regiunile care concentreaza o proportie semnificativa a salariatilor in sectorul industriei si constructiilor sunt Vest, Centru, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est.
  • Cea mai mare pondere a salariatilor din serviciile comerciale se regaseste in regiunea Bucuresti-Ilfov, iar in sectorul serviciilor sociale cea mai mare pondere s-a inregistrat in regiunea Nord-Est.
  • La sfarsitul anului 2012, efectivul salariatilor din societatile cu capital privat a fost majoritar (72,7%) si a inregistrat o crestere cu 4% comparativ cu anul precedent.
  • Distributia salariatilor dupa forma juridica a intreprinderilor in care lucreaza arata ca cei angajati in societatile comerciale au reprezentat 77,2% din efectivul total de salariati, in crestere cu 3,7% fata de anul precedent.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…