Acasa Staffing Planurile de recrutare pentru trimestrul doi: Optimiste, dar fragile!

Planurile de recrutare pentru trimestrul doi: Optimiste, dar fragile!

6 min citire
1
0
411

Pentru intervalul aprilie-iunie 2014 companiile din Romania raporteaza intentii de angajare favorabile: 22% dintre angajatori anticipeaza o crestere a recrutarilor, 7% prevad o scadere a acestora, iar 69% se asteapta sa nu existe schimbari privind forta lor de munca, se arata in studiul “Perspectivele Angajarii de Forta de Munca”, realizat de Manpower Group.

Astfel, Previziunea Neta de Angajare pentru al doilea trimestru  al anului, ajustata sezonier, este estimata la 12%, fiind cea mai puternica prognoza din ultimele sase trimestre si depasind totodata, cu 5 puncte procentuale, atat Previziunea din primul trimestru, cat si pe cea din al doilea trimestru al anului trecut.

„Intentiile de angajare se intensifica pe fondul semnelor de stabilizare din intreaga Europa cat si in baza climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, insa nu credem ca avem de-a face cu un optimism crescut, ci mai degraba cu o atenuare a pesimismului”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

In sapte dintre cele opt regiuni cuprinse in studiul Manpower, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajari in intervalul analizat. Piata fortei de munca va fi activa indeosebi in regiunea Vest, unde Previziunea Neta de Angajare este de +30%, urmata de zonele Sud-Est si Nord-Vest, cu Previziuni +22%, respectiv +24%.
Angajatorii din Sud-Vest continua sa fie caracterizati de prudenta, anticipand o Previziune -1%, singura cu valoare negativa din intreaga tara. In aceasta regiune, Previziunea Neta de Angajare nu a avut valori pozitive de cinci trimestre consecutiv.

„Cresterea Previziunii Nete de Angajare la nivel national se bazeaza atat pe o crestere a numarului companiilor care intentioneaza sa faca angajari in trimestrul urmator – aproape una din cinci – cat si pe scaderea semnificativa a procentului de angajatori care nu intentioneaza redimensionari, de la maximul istoric de 78% in primul trimestru al anului 2014 la doar 69% in al doilea trimestru. Imboldul spre angajare exista, dar este fragil si trebuie sustinut de un cadru fiscal si legislativ stabil”, a adaugat Valentin Petrof.

La nivelul sectoarelor de activitate, angajatorii din noua dintre cele zece industrii se arata increzatori in privinta recrutarilor. Cele mai optimiste planuri se prevad in Industria Prelucratoare, unde Previziunea Neta de Angajare este de +26%, in crestere cu 8 puncte procentuale fata de primul trimestru.
De asemenea, activitatea de angajare din sectorul Administratiei publice si serviciilor sociale ar putea sa atinga cea mai mare intensitate din primul trimestru al anului 2012 si pana in prezent, dat fiind faptul ca angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +16%.

In acelasi timp, increderea angajatorilor din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri a crescut, fiind ilustrata de o Previziune Neta de Angajare de +12%, cu 10 puncte procentuale mai ridicata decat cea a trimestrului anterior. Se remarca cresterea inregistrata in sectorul Constructii, unde angajatorii anticipeaza angajari pentru prima data in ultimele sase trimestre. La capatul opus se situeaza sectorul Electricitate, apa, gaz, unde Previziunea Neta de Angajare de +3% denota o reluare incetinita a activitatii de angajare, ce survine dupa sase trimestre de prognoze negative. Angajatorii din sectorul Transport, depozitare si comunicatii se asteapta la cea mai slaba piata a fortei de munca.

„Planurile angajatorilor par mai degraba consecinta unor dezvoltari globale ale sectoarelor lor de activitate, care se reflecta si asupra regiunilor geografice din Romania in care este localizata activitatea lor, decat un indicator al sanatatii pietei fortei de munca nationale”, a explicat  Valentin Petrof.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

One Comment

  1. […] Citeşte şi Planurile de recrutare pentru trimestrul doi: Optimiste, dar fragile! […]

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…