Acasa Legal Conditiile scutirii de impozit pe venit in cazul angajatilor din IT

Conditiile scutirii de impozit pe venit in cazul angajatilor din IT

4 min citire
0
0
528

de ANA-MARIA GHITA

Scutirea de impozit pe venit aplicabila persoanelor care presteaza activitati de creare a programelor pentru calculator a fost introdusa in anul 2001, avand ca scop stimularea industriei de IT din Romania, atragerea de investitii semnificative in acest domeniu si, mai ales, retentia profesionistilor din aceasta industrie, in contextul unui exod recunoscut.

Ca si cadru de reglementare, Codul fiscal – Art. 55 alin. (4) litera l) – stipuleaza faptul ca veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. Aceasta prevedere este implementata practic prin intermediul Ordinului comun (Ordinul 1479)* al Ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, al Ministrului Pentru Societatea Informationala si al Ministrului Finantelor Publice.

Principalele criterii tehnice impuse de acest Ordin care conditioneaza acordarea scutirii sunt urmatoarele:

(i) Activitatea de creatie de programe pentru calculator in sensul scutirii reprezinta prestarea efectiva a uneia din activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in Anexa 1 a Ordinului.
De exemplu: analist – activitati de realizare a analizei in vederea definirii specificatiilor pentru construirea efectiva a sistemelor informatice, susceptibile sa raspunda cerintelor utilizatorilor; programator – activitati de realizare a programelor pentru calculator, conform unor specificatii predefinite si asamblarea lor in sisteme coerente, inclusiv testarea in vederea asigurarii conformitatii cu specificatiile etc.
Din punctul nostru de vedere, aceasta definitie evidentiaza conditia de fond principala ce poate determina sau nu aplicarea scutirii si, anume, faptul ca activitatile listate in Anexa 1 a Ordinului 1479 trebuie prestate efectiv. Asta inseamna ca prestarea trebuie documentata corespunzator prin intermediul fiselor de post, a documentatiilor interne de lucru, a rapoartelor de activitate, a corespondentelor etc. De asemenea, pentru o cat mai buna documentare a scutirii, este recomandabil ca fisele de post ale salariatilor sa fie aliniate la descrierea activitatilor listate in Anexa 1.
(spatiu)

(ii) Obiectul de activitate al angajatorului trebuie sa includa crearea de programe pentru calculator, respectiv codurile CAEN 5821 „Activitati de editare a jocurilor de calculator”, 5829 „Activitati de editare a altor produse software”, 6201 „Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)”, 6202 „Activitati de consultanta in tehnologia informatiei” si 6209 „Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei”.**
(spatiu)

(iii) Posturile pe care sunt incadrati angajatii corespund listei cu ocupatiile din Anexa 1 a Ordinului (de exemplu, analist, programator, proiectant de sistem informatic, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer software, manager de proiect informatic). Facem precizarea ca…

Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 29, octombrie 2013. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista, in format digital (e-paper) sau print.

 

 

 


Ana-Maria Ghita
Senior Tax Advisor, NNDKP

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…