Acasa Legal Clauza de neconcurenta, o problema inca nerezolvata

Clauza de neconcurenta, o problema inca nerezolvata

5 min citire
0
0
517

de MIHAELA CRACEA

Clauza de neconcurenta este o clauza facultativa in contractele individuale de munca (CIM) care, desi nu are caracter de noutate, inca genereaza controverse, rezultate in cea mai mare parte din insuficienta reglementare a acesteia in Codul Muncii.

Cu toate ca exista multi angajatori dornici sa o acceseze, intrucat traim intr-o piata competitiva, cei care intreprind efectiv aceasta actiune sunt destul de putini. Motivul consta in faptul ca se simt descurajati de numeroasele situatii solutionate, in acest context legislativ lacunar si inechitabil, intr-o maniera dezavantajoasa pentru angajatori.
Prezentul articol isi propune sa atentioneze asupra unor aspecte care, in masura in care nu sunt luate in calcul la semnarea clauzei de neconcurenta, ar putea afecta libertatea de decizie a angajatorilor.

a) Momentul negocierii clauzei de neconcurenta
Clauza de neconcurenta poate fi negociata si introdusa in CIM, fie la incheierea acestuia, fie pe parcursul executarii lui, pana la momentul incetarii raporturilor de munca. Concret, se va putea agrea asupra unei astfel de clauze in urmatoarele momente: (i) la nasterea raporturilor de munca, prin CIM; (ii) pe parcursul derularii raporturilor de munca, prin act aditional; (iii) chiar inainte de incetarea raporturilor de munca, prin acordul de incetare. Desi majoritatea angajatorilor prefera varianta mai sigura a actului aditional la CIM si ulterior a acordului de incetare, apreciem ca nu exista niciun impediment legal in sensul includerii acestei clauze in cuprinsul acordului cata vreme orice acord este un document incheiat „pe parcursul executarii contractului de munca”, respectiv inainte de incetarea acestuia.

b) Indemnizatia de neconcurenta
Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului va fi, spune legea, de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului. Insa pentru a intelege mai bine cum se calculeaza aceasta indemnizatie ar trebui lamurit ce inseamna mai exact „venituri salariale”.
Potrivit art. 55 din Codul Fiscal, sunt considerate „venituri salariale” toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care acestea se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca. Astfel, subliniem ca indemnizatia de neconcurenta nu se raporteaza la „salariul de baza”, ci la orice venituri care se incadreaza in notiunea de „venituri salariale”. Asadar, atunci cand exista clauza de neconcurenta, atentie la bonusarea salariatului, des practicata inainte de incetarea raporturilor de munca prin acord.

 c) Incetarea efectelor clauzei de neconcurenta
Intrucat clauza de neconcurenta se poate introduce in contractul de munca numai cu acordul partilor, este unanim acceptat ca, tot astfel, este necesar acordul ambelor parti pentru incetarea efectelor acesteia…

 

Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 24, noiembrie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager.

Mihaela Cracea este Managing Associate Pachiu si Asociati.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…