Acasa Planeta HR HR Tools Cele mai avantajoase tipuri de contracte de muncă în funcţie de industrie

Cele mai avantajoase tipuri de contracte de muncă în funcţie de industrie

5 min citire
0
0
597

Când vorbim de acel „unique selling proposition” pe care îl are un job, trebuie să avem în vedere şi tipul de contract pe care i-l propunem viitorului angajat. Potrivit companiei de consultanta fiscala si externalizare Accace, în anumite industrii există tipuri de contracte de muncă care prezintă numeroase avantaje atât pentru angajatori, cât și pentru angajați:

  • companiile cu activitate de producție sunt sfătuite să opteze pentru colaborarea prin contract de muncă pe perioadă determinată, cu programe de muncă în sistem de ture, formă de colaborare ce le permite corelarea numărului de personal cu dinamica sezonieră a activității. Unul dintre beneficiile aduse pentru angajat de către acest tip de colaborare este însuși programul în ture, de exemplu 12 ore lucrate după care urmează 24 de ore libere. Acesta dă oportunitatea individului de a investi timp și în alte proiecte personale sau chiar într-un al doilea loc de muncă cu fracțiune de normă.
  • Similare cu industria producătoare sunt companiile din retail, unde dinamica activității este stabilită mai degrabă de lansări de colecții, evenimente de shopping, precum Black Friday, sau perioade tradiționale de cumpărături, precum Paștele, Ziua Copilului, Crăciunul sau 1 Martie.
  • În retail, specialiștii Accace recomandă companiilor de profil să opteze pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, cu timp parțial, cu fracțiune de normă de 4 sau 6 ore. Această formă de colaborare permite atât companiilor, cât și angajaților, să își organizeze activitățile astfel încât să acopere nevoile ambelor părți, dată fiind dinamica activității și media de vârstă a angajaților din industrie.

Având în vedere că intervalul de vârstă predominant al angajaților din companiile de retail este de 18 – 28 ani, iar o mare majoritate dintre aceștia sunt încă studenți, masteranzi sau au diverse cursuri în desfășurare simultan cu serviciul, una din nevoile principale ale acestora este flexibilitatea programului. Prin colaborarea în baza unui contract de muncă cu timp parțial în industria de retail, acest lucru poate fi foarte ușor obținut”, a spus Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

  • În ceea ce privește companiile IT care doresc să rămână atractive pe piața muncii, recomandarea Accace este să ia in considerare faptul că programul de muncă de tipul „flexi-time” sau munca la domiciliu se numără printre nevoile actualilor candidați ce doresc să profeseze în industria de profil.

 „Industria IT este de departe cea mai creativă când vine vorba de opțiunile programului de muncă pentru angajați iar majoritatea companiilor optează pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, echivalentă cu perioada proiectului pe care îl desfășoară, în care inserează posibilitatea ca angajații să beneficieze de un program flexibil (flexi-time) sau muncă de acasă (home-office). Aceste două concepte sunt identificate de noi ca fiind obligatorii în politica colaborării angajatorilor din IT cu prezenta generație de candidați”, a adăugat Maria Cojocariu.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in HR Tools

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…