Acasa Legal Ce ar insemna un CAS mai mic cu 5% la angajator

Ce ar insemna un CAS mai mic cu 5% la angajator

4 min citire
0
0
468

de RAMONA BUSUIOC

Contributia de asigurari sociale urmeaza sa scada cu 5 puncte procentuale la angajator de la 1 iulie sau mai tarziu, potrivit ministrului Finantelor Publice, Ioana Petrescu. Data concreta pentru aplicarea acestei masuri va fi decisa dupa intalnirea pe care reprezentantii Guvernului Romaniei o vor avea cu delegatia Fondului Monetar International.

Ministrul Ioana Petrescu a afirmat in cadrul unui interviu ca la ora actuala Guvernul face mai multe simulari, iar aplicarea masurii de reducere a CAS-ului va fi luata in functie de veniturile la buget, de modul in care sunt colectate celelalte taxe si de contextul viitor.

Scaderea CAS-ului poate aduce salarii mai mari pentru angajati
Chiar daca opinia publica a fost inflamata de aceasta reducere a CAS-ului, aceasta masura fiscala nu va afecta angajatul, ci va fi mai mult o „facilitate” acordata angajatorilor. Salariul net obtinut de angajat nu va fi influentat de reducerea CAS-ului cu 5% la angajator. Indirect, aceste economii rezultate din reducerea cotei de CAS se pot transpune in mariri de venituri pentru salariati, ceea ce poate duce la creșterea productivitatii.

Scaderea CAS-ului poate reduce munca la negru
Pe termen lung, scaderea cheltuielilor cu CAS datorate Bugetelor Asigurarilor Sociale si Fondurilor Speciale va avea un impact pozitiv asupra rezultatului financiar si a cash-flow-ului, iar pe termen mediu si lung, aceasta masura va facilita crearea unor noi locuri de munca si va diminua utilizarea fortei de munca fara forme legale.

Scaderea CAS-ului poate afecta Bugetul de stat
Masura poate afecta bugetul de stat, dar pe termen mediu si lung vorbim totusi de un impact pozitiv. Da, pe termen scurt, va creste gradul de colectare a creantelor bugetare, dar care nu va suplini in integralitate scaderea in volum a surselor la bugetul asigurarilor sociale, in conditiile in care exista deja un dezechilibru. Pe termen lung insa, masura este antrenanta pentru mediul de afaceri, incurajand diminuarea utilizarii fortei de munca la negru si stimularea cresterii gradului de ocupare, respectiv a salariilor acordate, ceea ce va determina corectarea, cel putin in parte, a deficitelor bugetare. Indirect, prin cresterea productivitatii muncii (intensiv sau extensiv) aceasta masura poate influenta sși alte surse bugetare, ca de exemplu TVA si impozit pe venit/profit.

 

Ramona Busuioc
Consultant HR Ceausescu & Partners

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…