Acasa Agenda HR Care sunt trendurile în HR și salarizare anticipate pentru anul 2018

Care sunt trendurile în HR și salarizare anticipate pentru anul 2018

8 min citire
0
0
374

In ceea ce priveste administrarea resurselor umane, tendintele sunt mereu in schimbare, pentru ca de la an la an vorbim despre un domeniu al carui numitor comun este de fapt unul singur: Inovatia. Provocarile sunt tot mai mari atat in ceea ce priveste recrutarea, retentia, cat si in ceea ce priveste serviciile de salarizare si de pontaj. Tehnologia va avea si anul vitor un impact foarte important in domeniul resurselor umane si va viza toate componentele sale: de la recrutare si pana la salarizare.

Trenduri in recrutare valabile (si) in 2018

Automatizarea proceselor de recrutare

Odata cu aparitia noilor tehnologii in recrutare, tendinta este de automatizare a intregului proces de recrutare. Dam cateva exemple: folosirea de chatbots in procesul de pre-analizare a CV-urilor si pentru oferirea de feedback candidatilor, utilizarea unor aplicatii pentru analiza CV-urilor, utilizarea de interviuri online in diferite stadii ale procesului de recrutare. Aplicatiile pe mobil pentru atragerea candidatilor se anunta, de asemenea, in tendintele din 2018.

Trenduri in salarizare valabile (si) in 2018

Utilizarea de servicii de software HR

Dintotdeauna, salarizarea este procesul care le ocupa cel mai mult timp angajatilor de la departamentul de Resurse Umane. In ultimii ani, utilizarea de servicii de externalizare a procesului de salarizare a devenit din ce in ce mai folosita in companii.

Si anul 2018 se anunta unul in care acest trend va continua sa fie utilizat, prin folosirea de servicii de payroll si a serviciilor de salarizare complete, pentru a imbunatati procesele de HR. Softurile de calcul al salariilor sunt usor de utilizat, au interfete prietenoase si sunt la curent cu schimbarile legislative din domeniul muncii, al taxarii si al salarizarii efective. Firma de externalizare se ocupa nu numai de calculul salariilor, ci si de plata acestora, de intocmirea fiselor de pontaj, a concediilor, tine evidenta orelor suplimentare lucrate si asa mai departe.

Serviciile de payroll pot fi integrate nu numai intr-o companie mare, ele se potrivesc si pentru firmele mici si este important de mentionat ca datele angajatilor sunt intotdeauna in siguranta.

Trenduri in motivarea angajatilor:

Munca remote

Una dintre provocarile cu care se vor confrunta managerii de HR si in 2018 este mentinerea angajatilor de top in companie. Si atunci, metodele inovative de lucru nu vor inceta sa apara si sa fie puse in aplicare. Sa lucrezi din cafeneaua ta preferata, din sufragerie sau din oricare alt loc in care ai conexiune la Internet, este un trend in crestere si in anul 2018. Asta nu inseamna ca vom incepe sa lucram cu totii de acasa, mai ales, ca exista meserii in care munca remote nu este posibila, insa multi sunt cei care pot beneficia de o zi pe saptamana sau pe luna in care sa poata sa isi faca munca de oriunde altundeva si nu de la birou. Acest trend de a crea angajatului un mediu de lucru mai flexibil este un mod ideal de a le creste salariatilor si moralul si satisfactia.

Gamification, pentru a creste gradul de implicare

Metodele traditionale de a motiva un angajat au din ce in ce mai putin succes, iar firmele trebuie sa se orienteze catre alte cai care sa le aduca rezultate si sa creasca implicarea salariatilor.

Gamificarea se bazeaza pe utilizarea unor elemente de joc in multe dintre procesele care au loc intr-o companie, procese precum: formarea si dezvoltarea profesionala, chiar si in procesul de lucru si este una dintre solutiile inovatoare de a motiva angajatii. ”Gamification” este inamicul monotoniei, sentiment cu care se lupta in continuu noile generatii de angajati. Este o solutie care poate sa fie aplicata in mai multe industrii, fiind folosita deja, de exemplu, cu foarte mare succes in companii precum: Google, Cisco, Deloitte sau Microsoft.

De la bunastarea la buna starea angajatilor

Un trend ascendent al ultimilor ani este legat de cresterea importantei pe care companiile incep sa o acorde starii de bine a salariatilor si cresterii sentimentului de apreciere fata de acestia.

Mai mult decat atat, departamentele de resurse umane devin tot mai constiente de impactul negativ pe care stresul il are asupra angajatilor si implicit asupra marjei de profitabilitate a companiei. In ultimii ani, firmele incearca sa le ofere salariatilor spatii de relaxare, spatii unde sa faca sport, locuri de recreere chiar la birou, astfel incat angajatii sa fie mai relaxati, mai odihniti si energizati si sa devina proactivi la serviciu.

Tot pentru bunastarea angajatilor, mai nou, departamentele de HR trebuie sa gaseasca si alte idei inovatoare prin care sa creasca gradul de retentie si de atragere de noi talente. Mai exact, in ultima perioada, se vorbeste tot mai mult despre acordarea de zile de concediu in plus, cursuri de limbi straine, despre concedii de lux platite de firma, despre bilete la opera si la teatru, despre plata bonei si despre lucruri mult mai banale, cum ar fi, de exemplu: incurajarea angajatilor sa nu isi mai verifice e-mailurile in timpul liber.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Demisia de la actualul job: 4 sfaturi utile despre cum să te comporţi în ultimele zile de lucru

Aşa cum te străduieşti mereu să faci o primă impresie cât mai bună, la fel ar trebui să pr…